Pohjanpystykorva

Ajatus pohjanpystykorvan pennun ostamiseen alkoi kypsyä syksyllä 2011 ja pentu varattiin Milla Mäki-Karjalaiselta. Pentu syntyi maaliskuussa 2012. Vappuna pennun hakumatka Kokkolaan sujui hyvin ja kotiin tuomisina oli suloinen pystykorvan pentu.

Koivunevan Fröökynä 


"Vappu"

isä: Mosku
emä: Koivunevan Aito Timantti
synt. 13.3.2012

silmät: terveet
polvet: 2/1

EPI-luku 0,57
kasv: Milla Mäki-Karjalainen ja Mika Karjalainen
om: Tomi Airaksinen ja Lasse Airaksinen
 Näyttelystä: JUN ERI1, SA, PN1, serti, ROP 

Jalostuskiellossa perinnöllisen polvivian ja ison epilepsiariskin vuoksi. Siskolla Fannilla on todettu perinnöllinen kaihi, kortikaalinen katarakta. Tämä on niin surullista, tämä on niin väärin.

Rodun taustaa.. 
Pohjanpystykorvaa käytetään pääasiassa metsäkanalintujen metsästykseen, mutta ne ovat edelleen tehokkaita turkisriistan metsästyksessä ja pysäyttävät myös hirven. Rodusta löytyy myös karhua haukkuvia yksilöitä. Pohjanpystykorva on pienikokoinen. Olemukseltaan se on valpas, peloton ja hyvin ketterä. Luonteeltaan pohjanpystykorvat ovat rauhallisia ja tottelevaisia.

Rotua on Suomessa jalostettu vasta reilut 30 vuotta, joten rotu on vielä melko epäyhtenäinen, tai jos asian ilmaisee myönteisesti, niin monimuotoinen.Tämä monimuotoisuus johtuu rodun nuoruudesta ja edelleenkin tapahtuvista rotuunotoista. Koon vaihtelua on eniten. Runsasta vaihtelua esiintyy turkin laadussa, värissä ja karvan pituudessa. Jonkin verran vaihtelua on myös rungon rakenteessa ja rotupiirteissä. Pohjanpystykorvan jalostus ei ole ulkomuoto-ominaisuuksien osalta johtanut sellaisiin rakenteellisiin muutoksiin, jotka altistaisivat koirat terveydellisille ongelmille tai haittaisivat niiden rotumääritelmän mukaista käyttöä. Monimuotoisuus on kuitenkin rodun voimavara.
 

Vapun vanhemmat

  

 
 Vapun emä: Koivunevan Aito Timantti
lähde: www.koivunevankennel.com
 Vapun isä: Mosku
 Vapun isä: Mosku

 

Kuvia Vapusta