Suomenajokoira

Hantan luopumisen jälkeen en ole ottanut pentua kasvamaan, ja harkitsen sitä hyvin tarkkaan, sillä Pohjois-Savossa on huolestuttava susitilanne.

Suomenajokoira on ollut minulle hyvin tärkeä jo pikkulikasta lähtien. Ensimmäiset muistot rodusta ovat lapsuuden maisemissa Airakselassa, jossa usein metsästä raikui ajokoirien haukku, ja mukavat Metsolan sedät juttelivat ja kertoivat miten pupu loikkii edeltä ja hyvän matkan päästä tulee suomenajokoira, joka vainunsa avulla ajaa haukkuen jänistä. 

Ensimmäisen ajokoiran hankimme vuonna 1979 ja ensimmäisen oman suomenajokoiran ostin vuonna 1982, Pirnosenmäen Pellan. Tästä lähtien ajokoirat ovat ottaneet ison osan minua ja koiraharrastustani.

Vuodesta 2004 alkaen olen toiminut yli 800-jäsenisen Pohjois-Savon Ajokoirayhdistyksen sihteerinä, hallituksen jäsenenä sekä toimikuntatyössä järjestelemässä yhdistyksen järjestämiä kokeita ja näyttelyitä.
 

Kotimaassa suomenajokoiran suosioon vaikuttavat monet seikat, eniten ehkä se, että rotu on kotimainen, elävä kansallisaarre.

Suomenajokoira kuuluu Suomen suosituimpiin koirarotuihin, jota käytetään metsästyskoirana. Se on suomalaisen koiranjalostuksen tuote, jota moni vannoo maailman parhaaksi ajavaksi koiraksi. Suomenajokoira on voittanut monet kansainväliset ajokokeet, joten voitot antanevat pohjaa tuolle väitteelle.

Suomenajokoira on levinnyt myös maan rajojen ulkopuolelle. Erityisen voimakkaasti se on valloittanut Ruotsia ja Norjaa. Suomenajokoiria on jonkin verran muuallakin Euroopassa muun muuassa Virossa ja Sveitsissä, onpa niitä viety muutamia mm. Kanadaan saakka.

Rodun suosiota lisää tietysti myös se, että esimerkiksi ketunmetsästys on usein seuruemetsästystä ja ehkä osaksi siksi hyvin suosittua. Suomenajokoiran suosiota ylläpitää myös jäniksen ja ketun pitkät metsästysajat. Nykyisten säännösten mukaan jänistä saa metsästää syyskuun alusta helmikuun loppuun, kettua puolestaan elokuun 20. päivästä helmikuun loppuun. Suosioon myötävaikuttaa lisäksi se, että suomenajokoira on säilyttänyt vuosikymmenten saatossa hyvin erinomaisen ajotaitonsa ja metsästysintonsa.